Minder afval geproduceerd in 2014

We produceren minder afval de laatste jaren. Wanneer je de laatste 5 jaar bekijkt, kan een dalende trend worden waargenomen. Positief. We lijken duurzamer te worden. Het aantal kilo’s afval dat de Nederlanders produceert, staat nu op 9,5. Dit was 2 jaar geleden nog 10. Dit blijkt uit cijfers van Localfocus.

Zeeuwen zetten wekelijks 13,3 kilo afval aan de straat. Daarmee zijn zij de koplopers onder Nederlandse provincies. Inwoners van Overijssel zetten wekelijks het minste afval aan de straat, namelijk 8,9 kilo.

Zuid-Holland is de koploper als het gaat om huishoudelijk afval met 4,9 kilo per inwoner per week. Drenthe staat bovenaan als het gaat om GFT-afval. Per inwoner wordt daar elke week 2,6 kilo groente-, fruit- en tuinafval geproduceerd.

afval abcmakelaardij

Op gemeentelijk niveau produceren Vlielanders wekelijks veruit het meeste afval per inwoner, namelijk 24,4 kilo. Ook in de Zeeuwse gemeenten Veere en Sluis wordt relatief veel afval opgehaald, met respectievelijk 17,9 en 17,7 kilo per persoon per week. Uiteraard speelt hier het toerisme een grote rol. Er wordt in toeristische plaatsen immers veel meer geconsumeerd, en niet door de inwoners van die plek.

Volgens het CBS zijn er een aantal oorzaken voor de verschillen in hoeveelheid per gemeente. De koppositie van Vlieland wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door het grote aantal toeristen. Daarnaast produceren gemeenten met veel hoogbouw minder GFT- en grof tuinafval. Ook komt in gemeenten met een DIFTAR-systeem – waarbij huishoudens meer betalen als ze meer afval produceren – minder afval per inwoner vrij.