Jouw droomwoning gevonden, wat nu?

Wanneer je jouw droomwoning hebt gevonden is het tijd voor de onderhandelingen. In de wereld van het huizen kopen zijn vele verschillende soorten aankoopmakelaars te vinden. Die kunnen namens jou de onderhandelingen voeren. Ook kunnen aankoopmakelaars jou een heleboel werk uit handen nemen. Maar heb je eigenlijk wel een aankoopmakelaar nodig of kun je al deze dingen zelf? Hieronder worden de verschillende mogelijkheden toegelicht.

Zelf onderhandelen
Als je een beetje koelbloedig bent, kun je zelf bij onderhandelingen al ver komen. Een valkuil kan dan zijn dat je een te laag bod neerlegt. De verkopende partij zal jou dan niet langer serieus nemen en jou het onderhandelen erg moeilijk maken. Daarnaast is een te hoog bod neer leggen ook niet gunstig. Je gaat dan meer betalen voor de woning dan eigenlijk nodig is. Het is dus erg belangrijk om direct een goed bod te doen.
Het komt wel eens voor dat een aankoopmakelaar een vreemd tarief hanteert. Dit kan bijvoorbeeld een percentage van de aankoopprijs zijn. Hoe hoger de vraagprijs is, hoe meer jij moet betalen. Ook zijn er ook makelaars die een vast tarief hanteren. Deze makelaars zullen minder gemotiveerd zijn het onderste uit de kan te halen, omdat zij hun loon toch wel ontvangen.
Gelukkig zijn er ook aankoopmakelaars die een prestatietarief hanteren. Zij ontvangen meer loon op het moment dat er meer van de vraagprijs afgaat.

Aankoopmakelaar
Wanneer je minder vertrouwen hebt in je eigen onderhandelen, kan het verstandig zijn een aankoopmakelaar in te schakelen. Niet alleen heeft een aankoopmakelaar meer kennis en ervaring op het gebied van onderhandelen, ook is de aankoopmakelaar niet emotioneel betrokken bij de woning en blijft dus zakelijk. Een  aankoopmakelaar kan je veel werk uit handen nemen. Hij kent de spelletjes van de verkopende makelaar en zal deze ook vlot doorhebben.
Door de onderhandeling van een aankoopmakelaar zal je uiteindelijk een lagere prijs betalen voor jouw droomwoning. Wanneer de aankoopmakelaar bij deze onderhandelingen een bijzonder laag bod doet, zal de verkopende makelaar hem sneller serieus nemen dan wanneer een particulier dat doet.
Niet alleen kan een aankoopmakelaar de onderhandelingen namens jou voeren. Hij kan je ook begeleiden bij het inschakelen van een taxateur en bouwkundige. Er zijn ook aankoopmakelaars die het hele pakket aanbieden. Daarnaast kan een aankoopmakelaar helpen met de controle van de koopakte en de overdracht. Zo weet je zeker dat er geen nadelige stukken in de overeenkomst staan.

Verschillende aankoopmakelaars
Tussen de aankoopmakelaars zijn ook veel verschillen te zien. Zo zijn er plaatselijke makelaars die enkel in een bepaalde omgeving woningen aankopen. Daarnaast zie je vaak dat deze makelaars niet alleen aankopen, maar ook verkopen. Dit betekent vaak dat plaatselijke makelaars elkaar regelmatig tegenkomen. De ene keer in de rol als aankoper en de volgende keer als verkoper. Dit kan nadelig zijn voor jou, omdat de makelaars elkaar te vriend willen houden.

Maar het kan ook anders!  De Onderhandelmakelaar is een onafhankelijke makelaar. De Onderhandelmakelaar koopt enkel woningen aan. Daardoor zijn er geen dubbele belangen. Daarnaast vraagt De Onderhandelmakelaar een prestatietarief. Dit betekent dat het tarief hoger wordt, wanneer er meer van de vraagprijs af onderhandeld is.
Dankzij de no cure, no pay benadering van De Onderhandelmakelaar betaal je in de eerste fase nog geen kosten. Ook wanneer je toch van de koop afziet, hoef je De Onderhandelmakelaar op dit moment niets te betalen!
Zo weet je zeker dat de makelaar zijn uiterste best doet om een zo laag mogelijke prijs te behalen.