Je droomwoning inrichten, hoe begin je daaraan?

interieur

Hoera, je hebt net jouw droomwoning gekocht. Tijd om deze een stijlvolle inrichting te geven. Maar hoe begin je daaraan? Deze tips helpen je op weg.

Stap 1: zet je inspiratie op een moodboard

Heb je al enkele ideeën voor de inrichting? Zet ze dan samen op een moodboard. Dat is een handige manier om verschillende stijlen, meubelen, kleuren tegen elkaar af te toetsen. Je ziet wat werkt, en waar je nog een beetje moet bijsturen.

Zo’n moodboard kan je op twee manieren maken: op de klassieke manier met een bord, een schaar en stiften, of op een moderne manier via een website. Pinterest is bijvoorbeeld een handige site om zelf zo’n moodboard samen te stellen.

Stap 2: vertaal het moodboard naar een plan

Dit moodboard is een ruwe versie van jouw nieuwe inrichting. Natuurlijk heb je veel meer details nodig. Daarom moet je alle inspiratie nog vertalen naar een ontwerpplan.

Ook hier zijn weer enorm veel mogelijkheden. Je kan met pen en papier een plattegrond schetsen en deze, op basis van je moodboard, invullen. Tegenwoordig zijn er handige tools op het web te vinden, zoals de 3D Homeplanner. Hiermee kan je snel aanpassingen doen en een virtuele wandeling door je droomwoning maken.

Stap 3: shoppen en decoreren

Met je interieurplan in de hand kan je naar de dichtstbijzijnde meubelzaak stappen. Omdat je reeds een stijl en richting hebt gekozen, wordt het meubelshoppen veel makkelijker.

Eens thuisgekomen is het tijd om alles op zijn plaats te zetten (natuurlijk hebben sommige meubels een bepaalde levertijd). Meubelen en accessoires positioneren draait om experimenteren. Probeer verschillende opstellingen en zie hoe ze de ruimte beïnvloeden.

Stap 4: bijsturen

De inrichting van jouw droomwoning is geen statisch gegeven. Ze evolueert. Vroeg of laat koop je nieuwe decoratiestukken, vervang je een kast of hang je nieuwe verlichting op.

Je kan de inrichting tevens afstemmen op de seizoenen. Gebruik in de lente bijvoorbeeld een pastelgroen kleurenpalet met veel planten. Rond de kerstperiode kan je warmere kleuren gebruiken met winterdecoratie. Op deze manier blijft jouw interieur boeiend.